Curacao – “Holland in miniatuur”

Veel toeristen denken bij de vraag naar Caribische architectuur aan kleine, kleurrijke huisjes en grashutten. Op Curaçao is de architectuur echter onlosmakelijk verbonden met het koloniale verleden. Ondanks de sprankelende Caribische Zee en het droge klimaat lijkt veel van Curaçao meer op de grote Nederlandse stad Amsterdam dan op de prentenboekversie van de regio. Onder controle van Nederland sinds de 17e eeuw werd Curaçao gebouwd als een thuis weg van huis voor kolonisatoren. Door de jaren heen heeft de doordringende Nederlandse architectuur veel Caribische trekken aangenomen. De toevoegingen van onder meer veranda’s, veranda’s en felle exterieurkleuren creëerden de spectaculaire locaties die vandaag te zien zijn. Hoewel velen het eiland Holland in miniatuur noemen, wordt u begroet door een wereld die uniek is op Curaçao.

Curaçao werd oorspronkelijk ontdekt door de Spaanse expeditie van Amerigo Vespucci en Alonso de Ojeda in 1499. Nadat ze de controle over het eiland hadden verkregen en de inheemse Arawak-bevolking hadden verdreven, heersten de Spanjaarden meer dan een eeuw over het eiland. In 1634 vielen de Nederlanders Curaçao binnen en veranderden het eiland snel in een Caribische versie van Holland. Onder leiding van Pieter Stuyvesant bevochten de Nederlanders invasiepogingen van de Britten en Fransen met behulp van verschillende forten langs de kust. Hoewel veel van deze forten nog steeds bestaan, waarvan sommige zijn omgebouwd tot resorts en restaurants, kwam de echte architectonische allure van Curaçao uit het dagelijks leven.

De hoofdstad van Willemstad dateert uit de Nederlandse invasie van 1634 en de contouren van de vestingmuren zijn nog steeds te zien. Na de ondertekening van een vredesverdrag met Spanje begonnen de Nederlanders met het bouwen van talloze huizen en bedrijven op het hele eiland. De focus van Curaçao en haar Nederlandse heersers veranderde snel van verdediging en fortificatie naar de snel groeiende handelsmarkt. Tegen het begin van de 18e eeuw waren er binnen de muren van Willemstad bijna 200 woningen en bedrijven gebouwd, elk in de schilderachtige Nederlandse stijl van die tijd.

In Willemstad is het beste voorbeeld van het Holland in miniatuur concept de wijk die bekend staat als Otrobanda. Gebouwd op een kronkelend raster van steegjes en smalle straatjes, lijkt deze buurt het meest op de archetypische 17e-eeuwse Nederlandse stad. Naarmate de stad zich door de eeuwen heen ontwikkelde, werd Otrobanda uiteindelijk de culturele broedplaats van het eiland in het begin van de 20e eeuw. In feite groeiden de meeste van Curacao’s meest erkende politici, artiesten en muzikanten op in dit werkelijk unieke deel van de hoofdstad. Tegenwoordig blijft Otrobanda zowel een sterke etnische als culturele diversiteit vertonen, een eigenschap die wordt gezien in lokale bedrijven en onder de bewoners die door de doolhofachtige straten slenteren.

In de hoofdstad is het ook aan te raden om door de gebieden te lopen die bekend staan ​​als Punda, ook wel oud Willemstad genoemd en bekend om zijn imposante fort en Pietermaai, een wijk net buiten het centrum van Willemstad die bekend staat om zijn koloniale herenhuizen. Misschien wel het meest interessante feit van Punda is dat de eerste gebouwen die hier werden gebouwd in feite perfecte replica’s waren van de huizen en bedrijven die aan de grachten van Amsterdam grenzen. Tegenwoordig biedt Punda architectuur uit verschillende tijdperken van Europees design, waarbij elk gebouw zorgvuldig bewaard is gebleven. De wijk Pietermaai dateert uit het begin van de 18e eeuw en markeerde de eerste woonuitbreiding buiten de muren van Willemstad. Veel van deze statige Europese woningen zijn inmiddels omgebouwd tot bedrijven, terwijl andere in originele staat zijn gebleven.

Ga je buiten Willemstad naar het dorre landschap van het binnenland van de eilanden, dan zie je hoogstwaarschijnlijk een aantal plantagehuizen en Nederlandse windmolens. Zoals veel van de bouwwerken in Willemstad dateren de meeste plantages uit de 18e eeuw. Hoewel veel plantagehuizen en de omliggende gebouwen tot puin zijn herleid, zijn sommige landgoederen bewaard gebleven als musea. Als je geïnteresseerd bent in hoe deze mensen in de koloniale tijd leefden, bezoek dan het Sorghum Stalk House Museum.

Veel van de populairste tours van het eiland bezoeken de meest interessante architectonische bezienswaardigheden en verschillende musea in Willemstad documenteren de unieke geschiedenis van deze Caribische schat. Zelfs als je meestal niet door architectuur wordt bewogen, zal het moeilijk zijn om de charme van Curaçao te vermijden.